АРХИВ>
 

SIRveyor - SIR20

Geophysical Survey Systems Inc. GSSI USA отвръща на удара. Свидетели сме на невиждана досега мощ в областта на комерсиалните георадари. Новият звяр на GSSI - SIR20 надмина всичките ни очаквания. Още от пръв поглед ни изненадват дизайна и размерите на това техническо чудо. Ако сте виждали десятките (SIR10, 10A, 10B и 10H) на GSSI трудно ще повярвате че в тази кутийка е събран георадар от високия клас, по-скоро бихте си помислили че SIR20 е радарен контролер. Започвайки да четем спецификацията обаче виждаме 2 хардуерни и 4 data канали, 5 ps вертикална резолюция, 0-8000 ns range и 2-800 sc/sec scan rate. Простичко казано в SIR20 GSSI са съхранили всичко добро от десятките и доста са вдигнали някои от параметрите.

 

 

Хардуерните възможности на новия георадар позволяват интегрирано натрупване на данни и процесинг на портативен компютър. До момента процесинг в реално време предоставяха само милитари системите от този род. Със SIR20 GSSI въвежда този стандарт и при комерсиалните системи. Нещо повече софтуерът на фирмата позволява и 3D изобразяване, при това направо на терена минути след приключване на изследването.

Макар и по-малко коментирани, не по-маловажни са и възможностите на 4 каналните системи за извършване на реални (не псевдо) 3D изследвания. При този начин на работа имаме една излъчваща антена разположена централно и четири приемни от двете страни, по двете оси. Така се постига максимално възможната резолюция и се предоставят възможности за по-добро засичане и интерпретация.

За какво всъщност е предназначен SIR20? Основните му предимства веднага го поставят при най-тежките приложения - 3D изследвания, многоканални изследвания, изследвания на площи с много висока скорост (пътища, магистрали, писти), изследвания с процесинг в реално време и аеро изследвания. Разбира се тази система би била желана от всеки изследовател и за инженерни и геотехнически приложения, но цената ще принуди много от тях да направят компромис и да се спрат на по-ниския клас георадари.

Разбира се и тук има какво още да се желае. За да съхрани обратната съвместимост на превърналата се в стандарт технология GSSI все още не са преминали към използване на фиброоптични кабели. При антените има още какво да се желае, както по отношение на размерите и теглото, така и по отношение на куплирането към средата. Софтуерът на фирмата наистина много се разви но все още няма възможностите на големите продукти за сеизмичен процесинг.

Тенденцията е от самото си основаване GSSI да е водеща при комерсиалните радарни системи, и това все още е видно че е така. Фактът че тази фирма е отворена към всички специалисти и е готова да лицензира хардуер и софтуер говори ясно, че не се отказва от борбата за лидерското си място.

За повече информация контактувайте с нас.

 
 
INDEX | ВРЪЗКИ | КОНТАКТИ | ВЪПРОСИ
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © GeoTronics ©